Κοινή πρωτοβουλία

τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων

Η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ένα από τα βασικά θέματα της πρώτης δημόσιας εκδήλωσης που πραγματοποίησε στις 2 Οκτωβρίου 2010 η Οικολογική Κίνηση Πολιτών Σαρωνικού-Λαυρεωτικής.

Η επιλογή μας δεν ήταν τυχαία ούτε συγκυριακή. Υπαγορευόταν από τη θέση μας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι δείκτης πολιτισμού και ποιότητας ζωής.

Όσοι κατοικούν στον Σαρωνικό και τη Λαυρεωτική γνωρίζουν πόσο οξύ είναι το πρόβλημα των απορριμμάτων στις περιοχές μας. Γνωρίζουν επίσης ότι επί πολλά χρόνια οι τοπικές αρχές το υποβάθμιζαν γιατί φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος.

Άλλοτε κρύβονταν πίσω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και άλλοτε υιοθετούσαν άκριτα τις όποιες μαξιμαλιστικές και ακραίες απόψεις πρόβαλε μερίδα πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή ανέχονταν τη λειτουργία παράνομων χωματερών.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία του ΧΥΤΥ στην Κερατέα προξένησε οξείες αντιδράσεις. Αντιδράσεις εύλογες, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια δεν έχει αντιμετωπίσει με σοβαρό, αξιόπιστο και επιστημονικό τρόπο τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για τον λόγο αυτό μάλιστα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης –αν εξαιρέσουμε εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης- που έχει τιμωρηθεί με υψηλά πρόστιμα.

Κατά τη γνώμη μας, η διαχείριση των απορριμμάτων οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα για την Πολιτεία, αλλά και για τις δημοτικές αρχές. Το ζήτημα της εναπόθεσής τους οφείλουμε να το συζητήσουμε απαλλαγμένοι από φτηνούς λαϊκισμούς και εύκολες κορώνες, χωρίς να εθελοτυφλούμε και να μετακυλύουμε τις ευθύνες μας.

Η Οικολογική Κίνηση Πολιτών Σαρωνικού-Λαυρεωτικής έχει επίγνωση των κρίσιμων παραμέτρων του μείζονος αυτού ζητήματος, γι’ αυτό και προτίθεται να αναλάβει άμεσα νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να συζητηθεί.

Γνωρίζουμε ότι οι απόψεις που διατυπώνονται είναι πολλές και αντιφατικές. Όμως το σημαντικό για εμάς είναι να αντιμετωπίσουμε επιτέλους ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες το οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, να μη μεταθέτουμε την επίλυσή του στο βάθος του χρόνου, να επιδείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αποφεύγοντας προτάσεις που επιτείνουν τα αδιέξοδά του.

Η πρωτοβουλία των τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς, είναι αξιοσημείωτη και ενδιαφέρουσα. Οφείλουμε να τη μελετήσουμε, όπως οφείλουμε και να ακούσουμε όλες τις απόψεις χωρίς καμιά διάθεση απόρριψης ή ενοχοποίησής τους.

Το ίδιο οφείλει να κάνει και η κυβέρνηση προκειμένου η διαχείριση των απορριμμάτων να μην εγκλωβιστεί σε πολιτικές σκοπιμότητες και σε τοπικιστικές λογικές.

Στο ιστολόγιό μας φιλοξενούμε τις απόψεις των τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, γιατί πιστεύουμε ότι μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση είναι χρήσιμη και αναγκαία.

Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική

Κοινή Πρόταση των Τεσσάρων Μ.Κ.Ο

Σχολιάστε